Naslovna Kompanije IZDAVAČ PROMETEJ, NOVI SAD

IZDAVAČ PROMETEJ, NOVI SAD

Prometej Novi Sad

0
PODELI
Prometej Novi Sad
Prometej NS
Prometej NS

Izdavačka kuća Prometej Novi Sad – 27 godine postojanja

Izdavačku kuću Prometej osnovali su Borka i Zoran Kolundžija 1990. godine u Novom Sadu. Od tada je Prometej sigurnim koracima pronalazio put do čitalaca, potvrđujući kvalitet svojih izdanja izborom i angažovanjem eminentnih saradnika: prevodilaca, istraživača, istoričara, lingvista.

Saradnja sa Sterijinim pozorjem, Jugoslovenskom kinotekom, Novosadskim klubom, SANU, Maticom srpskom i drugim institucijama u mnogome je doprinela našem uspehu. Dobitnici smo Oktobarske nagrade Novog Sada, Iskre kulture Vojvodine, Vukove nagrade, Ordena Vuka Karadžića… Sa oko 80 objavljenih naslova godišnje, Prometej se svrstao među najveće domaće izdavače.

U težnji da Vas podržimo u potrazi za odgovorima, objavljujemo knjige u domenu nacionalne i kulturne istorije, antropologije, psihologije, etnologije, lingvistike. Prometej je uspevao da na tim poljima izda kapitalne knjige i po njima je postao prepoznatnjiv u celoj zemlji.

Sledeći Vašu emocionalnost, Prometej izdaje antologije pesama najvećih domaćih i stranih pesnika. Biranim knjigama na polju beletristike, zadovoljavamo Vas u dokolici.

Sve ove godine trudimo se da ovekovečimo lepotu Novog Sada, njegovu arhitketuru, specifično urbano jezgro koje nas podseća na dane baroka i klasicizma. Zato Vam s ponosom pradstavljamo monografije o Novom Sadu, menjanju njegovog izgleda, ali i duhovne klime. Pri tome, multietničnost našeg grada negujemo kao poseban kvalitet.

Objavljenim delima Prometej snažno afirmiše stvaraoce u nauci, književnosti, publicistici, računajući na njihov doprinos poboljšanju ukupne kulturne klime u zemlji.

Mitska figura Prometeja, ime naše kuće koju gradimo već 27. godina, inspiriše nas hrabrošću i nepokolebljivošću. Mi želimo da unesemo neugasiv plamen saznanja u vaše domove, probudimo čitalačku radoznalost, postavimo neka od najvažnijih pitanja sa kojima počinje sazrevanje.

nova knjiga: „SRBIJA DANAS“- Milorad Stamenović, Branislav Gulan, Branko Dragaš, 2017